Implanturile dentare sunt o opțiune ideală pentru a-ți înlocui dinții care, din diferite cauze, ajung să lipsească. Implanturile au o rată de succes de aproximativ 90% și îți pot îmbunătăți semnificativ calitatea vieții. Bărbații și femeile care au lipsuri la nivelul arcadei dentare, ajung să se confrunte cu mai multe probleme, inclusiv încredere scăzută, nesiguranță, abținerea de la zâmbet și incapacitatea de a interacționa cu ceilalți. De asemenea, pierderea dinților poate cauza dificultăți masticatorii, obiceiuri alimentare neadecvate, care pot duce la apariția altor condiții medicale. Pe lângă faptul că arată mai bine, mulți oameni cu implanturi dentare constată, de asemenea, că pot vorbi mai clar, pot mânca mai bine și mai sănătos, având o sănătate orală îmbunătățită. Fără îndoială că implanturile dentare au devenit un serviciu stomatologic remarcabil! Contează foarte mult alegerea tipului de lucrare dentară pe implant, dar și calitatea acesteia, data de un tehnician dentar cu experiență. Dacă îți dorești să alegi lucrarea dentară pe implant potrivită pentru tine este necesar să fii foarte bine informat cu privire la acesta, dar să iei în considerare și recomandările specialiștilor. Astfel, pentru a veni în ajutorul tău, specialiștii Alcadent au centralizat o serie de informații utile referitoare la implantul dentar.
Ce este un implant dentar
Implanturile dentare sunt dispozitive medicale înrădăcinate chirurgical în maxilar pentru a restabili capacitatea unei persoane de a mesteca, dar și a reda aspectul natural al unui zâmbet frumos. Acestea oferă suport pentru dinții artificiali, cum ar fi coroane, punți sau proteze dentare. Sistemele de implant dentar constau într-un corp de implant dentar și un bont protetic și pot include, de asemenea, un șurub de fixare a bontului. Corpul implantului dentar este introdus chirurgical în osul maxilarului în locul rădăcinii dintelui. Bontul protetic sau baza de titaniu este de obicei atașat de corpul implantului prin șurubul de fixare a bontului și se extinde prin gingie în gură pentru a susține noua coroană dentară (dinții artificiali atașați). Pentru un rezultat cât mai bun și mai durabil este nevoie ca lucrarea protetică pe implant să fie compusă din materiale de înaltă calitate, durabile, dar și realizat de un laborator de tehnică dentară profesionist. De asemenea, intervenția trebuie să fie executată cu atenție, de un specialist implantolog.
Înlocuirea unui dinte pierdut cu un implant dentar poate îmbunătăți semnificativ calitatea vieții și sănătatea pacientului. Cu ajutorul implanturilor dentare te poți bucura de toate alimentele preferate și, de asemenea, poți zâmbi cu încredere. Nici măcar nu necesită produse suplimentare de igienă pentru a-l menține – periajul regulat și folosirea aței dentare sunt suficiente.
Tipuri de implanturi dentare
Există mai multe tipuri de implanturi dentare, fiecare oferind avantaje și dezavantaje pe care trebuie să le iei în considerare. Înțelegerea acestor diferențe te va ajuta să poți determina care este cea mai bună alegere pentru tine. Indiferent de opțiunea pe care o alegi, te vei putea simți încrezător și îți vei adora noul aspect, mai ales dacă aceste lucrări dentare sunt realizate de un tehnician dentar profesionist. Câteva dintre cele mai populare sunt:
- Implanturi endostale
Fabricate de obicei din titan, implanturile endostale sunt cel mai des folosit tip de implant. Acesta este poziționat chiar în osul maxilarului, care constituie o bază pentru noul dinte. De obicei, implanturile endostale au forma unui con cu spirală, asemenea unui șurub, realizat din titan. Astfel, aceste implanturi se află complet în interiorul osului maxilar, sub gingie. Cu toate acestea, dinții artificiali sunt conectați la implanturile endostale prin intermediul bontului protetic sau bazei de titaniu, deci, odată ce implantul dentar este introdus în osul maxilarului, bontul protetic sau baza de titan care au rolul unui stâlp este conectat la implant. Coroana dentară artificială este apoi plasat prin cimentare peste stâlp. Dacă dorești să iei în considerare implanturile endostale, va trebui să începi cu o consultație la un medic stomatolog. Dacă acesta va considera că sunt potrivite pentru tine, va apela la un coleg implantolog și ulterior proteticianul va contacta un laborator dentar pentru realizarea unei coroane, punți protetice sau lucrarea mobilă calitativă și durabilă.
- Implanturi subperiostale
Al doilea tip de implanturi, implanturile subperiostale, reprezintă o opțiune alternativă dacă implanturile endostale nu sunt potrivite pentru tine. Ele sunt o opțiune mai bună pentru persoanele care au un os maxilar de mică adâncime sau de calitate redusă. Spre deosebire de implanturile endostale care poartă un dinte de înlocuire, implanturile subperiostale sunt realizate dintr-un cadru metalic care iese prin gingii și sunt finisate cu punți sau coroane dentare. În general, implanturile subperiostale necesită două intervenții chirurgicale, deși unii chirurgi pot folosi o scanare CT a maxilarului pentru a realiza cadrul, permițându-le să efectueze o singură intervenție chirurgicală. Stomatologul tău va determina dacă punțile sau coroanele dentare sunt mai potrivite pentru tine. Implanturile subperiostale pot fi o opțiune atractivă pentru pacienții care doresc o procedură de implant mai puțin extinsă.
De asemenea, există și implanturi zigomatice.
În funcție de numărul de dinți pierduți există implanturi unice, implanturi multiple, implanturi duble și proteze dentare sprijinite pe implanturi. De asemenea, acestea pot fi clasificate și în funcție de materialul din care sunt realizate, rezultând două mari categorii – implanturile dentare din titan și implanturile dentare din zirconiu. Desigur, există și alte tipuri, în funcție de marcă, dimensiune și nu numai. Oricare ar fi nevoile tale sau tipul de implant ales, este important că acesta să fie realizat de un tehnician dentar cu experiență, care să acorde atenție detaliilor, folosind materiale calitative.
Cum să îl alegi pe cel care ți se potrivește
Recomandarea medicului este cea mai importantă. Aceasta va fi realizată în urma unui consult și a unor investigații amănunțite. Va fi necesar să te poți consulta cu acesta pentru a putea lua cea mai bună decizie. Atunci când îți dorești să alegi implantul dentar potrivit pentru tine va trebui să ai în vedere recomandarea medicului implantolog, care, după o analiză amănunțită, va decide dacă există destul os, dar și care este calitatea acestuia. După această analiză va putea face o recomandare bazată pe buget, tipul de implant și alte asemenea.
Un factor important este și cooperarea dintre medicul stomatolog protetician și tehnicianul dentar, deoarece lucrarea dentară nepotrivită va pune în pericol integritatea implanturilor. Mai mult de atât, lucrările dentare pe implant trebuie să fie estetice, cât mai naturale. Aici intervine un laborator de tehnică dentară cu experiență, care se va concentra pe calitate și pe obținerea unui rezultat cât mai natural și potrivit pentru tine mai ales dacă nu ai ales un bont individualizat din peek sau zirconiu peste care să fie cimentată noua coroană dentară.
Împreună cu medicul specialist poți alege implantul dentar care ți se potrivește, însă lucrarea protetică care se fixează peste implant poate pot fi personalizată în funcție de nevoile tale, în cadrul unui laborator de tehnică dentară profesionist și dedicat. Dacă dorești să ai în vedere un laborator dentar în București, care lucrează cu materiale calitative și durabile, unde tehnicienii dentari pun accentul pe detalii pentru un produs final excelent, poți apela oricând la Alcadent.