Top 5 cele mai populare lucrări dentare

Top 5 cele mai populare lucrări dentare

Dacă dinții tăi lipsesc sau sunt deteriorați, medicul dentist îți poate oferi mai multe opțiuni de tratament pentru a-i înlocui sau a-i repara. Opțiunile tale pot include mai multe lucrări dentare, cum ar fi coroane, fațete, proteze dentare și implanturi. Lucrările dentare pot ajuta pacienții să se simtă mai încrezători prin înlocuirea dinților lipsă sau făcând dinții decolorați sau deteriorați să arate mai atractiv. Dacă consideri că o proteză ar putea fi soluția pentru problema ta dentară, recomandarea noastră este să programezi un consult la medicul stomatolog pentru a discuta despre opțiunile tale de tratament. În funcție de ceea ce veți stabili, acesta va lua legătura cu un laborator dentar profesionist pentru a putea continua cu realizarea lucrării dentare. Desigur, întotdeauna este bine să rămâi informat cu privire la posibilitățile de tratament, lucrările dentare, tipurile și utilizarea acestora, de aceea în cele ce urmează specialiștii Alcadent vor evidenția cele mai populare tipuri de lucrări dentare. 

Ce este o lucrare dentară

O lucrare dentară este un dispozitiv care repară sau înlocuiește dinții deteriorați sau lipsă. Deoarece un dinte lipsă îți poate afecta capacitatea de a mesteca, dar și sănătatea osului maxilar, crește riscul de apariție a extruziei antagonistului, este important să înlocuiești dintele lipsă cât mai curând posibil.

Stomatologul poate recomanda unul dintre numeroasele tipuri de dispozitive detașabile, precum protezele totale sau parțiale, scheletate numite și proteze pe sisteme speciale, care pot fi scoase după cum este necesar în fiecare seară cel puțin pentru o igienizare, în funcție de nevoile tale.

Tipuri de lucrări dentare 

  1. Punți dentare, realizate din metal ceramică sau zirconiu ceramică

De obicei, realizată din porțelan și ancorată pe dinții naturali, o punte dentară este proiectată pentru a acoperi golul lăsat de dinții lipsă și este compusă din cel puțin 3 elemente, doi dinți naturali care au fost șlefuiți și folosiți ca suport pentru elementul intermediar acesta din urma înlocuiește un dinte lipsa. Medicul dentist îți poate recomanda o punte dentară pentru a umple un spațiu dintre dinți în vederea prevenirii deplasării altor dinți în spațiul gol. De asemenea, acestea pot fi recomandate pentru a restabili conturul natural al dinților, corectarea mușcăturii sau pentru a adaugă mai multă siguranță și stabilitate. Dacă puntea dentară este realizată de un tehnician dentar cu experiență, atent la detalii, aceasta poate dura de la cinci ani până la câteva decenii. Pentru a stabili dacă aceasta este cea mai bună opțiune pentru tine va trebui să discuți cu medicul stomatolog. 

  1. Coroane dentare 

Deteriorarea semnificativă a dintelui poate fi reparată cu ajutorul unei coroane dentare, care acoperă întreaga suprafață a dintelui. Un stomatolog va plasa acești dinți artificiali peste un dinte deteriorat, care este în întregime deteriorat sau cariat. Acest tip de lucrare dentară poate acoperi  un dinte care a pierdut prea mult din substanța dură și a fost șlefuit sau pe un implant dentar după un canal radicular sau implant dentar, respectiv acoperi un dinte decolorat, deformat sau nealiniat (dacă unul sau mai mulți dinți nu sunt aliniați încurajăm să se facă un tratament ortodontic) pentru a schimba aspectul zâmbetului. Totodată, ajută la restabilirea funcției și aspectului zâmbetului, prevenind deteriorarea ulterioară și sprijină un dinte care nu are suficientă putere rămasă pentru a susține o obturație.

O coroană este sculptată într-un laborator dentar pe baza unei amprente dentare unice pentru a se potrivi perfect cu dintele natural, astfel încât mișcările mușcăturii și maxilarului să funcționeze normal odată ce coroană este plasată. Coroanele dentare sunt realizate din materiale rezistente, cum ar fi metal cu aplicare ceramică, numită și portelan, arătând și funcționând ca dinții naturali. Ele pot dura 10 ani sau chiar mai mult dacă sunt realizate și îngrijite corespunzător.

  1. Proteză dentară

Aceste dispozitive dentare protetice sunt detașabile, ceea ce înseamnă că pot fi scoase și puse înapoi în gură. În funcție de nevoile tale, acestea pot fi folosite pentru a înlocui câțiva dinți lipsă (proteze parțiale) sau un maxilar întreg (proteze complete). Acestea pot umple golurile lăsate de dinții lipsă, previn aglomerarea dinților rămași în spațiile goale, lăsarea mușchilor faciali și schimbarea aspectului zâmbetului. Poți discuta cu medicul dentist despre beneficiile protezelor dentare pentru sănătatea dinților tăi, precum și despre alți factori de luat în considerare.

De asemenea, există și protezele pe sistemele speciale. Acestea sunt piese dentare complexe și rafinate, care implică o parte fixă ​​(o punte dentară pe dinții rămași) și o parte care poate fi mobilizată. Aceasta din urmă arată ca o proteză parțială, dar au un schelet metalic subțire care unește bazele părții fără dinți și care ocolește dinții rămași. La dinții limitatori de breșă sunt instalate sisteme speciale; proteza scheletică se fixează pe punte prin aceste sisteme. 

  1. Implant dentar

Poți alege să înlocuiești unul sau mai mulți dinți lipsă cu ajutorul implanturilor dentare –  implanturile au o formă ușor conică cu o spirală pe suprafața, la fel ca un surub. Spirala funcționează că o rădăcina a dintelui, iar bontul este apoi înșurubat în el. Implantul poate fi combinat cu o înlocuire a dintelui, cum ar fi o coroană, o punte sau o proteză dentară. Acesta ajută la restabilirea aspectului și funcției dintelui natural, previne pierderea osoasă a maxilarului din cauza lipsei dinților, împiedică mușchii feței să se lase și previne alinierea greșită a dinților rămași. Longevitatea implantului tău dentar poate fi afectată și de dezvoltarea bolilor dentare, de nutriție sau de genetică, însă contează calitatea lucrării dentare, adică a coroanei care este înșurubată sau cimentată peste bontul protetic, care este dată de un laborator dentar profesionist. Stomatologul poate evalua cazul, îți poate oferi o estimare a costurilor, alături de o perioadă de timp pentru realizarea procedurii de implant dentar, care poate dura între două și nouă luni, în funcție de planul de tratament.

  1. Fațete

Aceste piese de porțelan de culoarea dintelui sunt personalizate, modelate și lipite pentru a se potrivi cu dinții tăi naturali. Sunt ideale pentru scopuri cosmetice, reprezintă o alternativă mai puțin intruzivă la coroanele dentare și nu necesită atât de mult remodelarea dinților. Fațetele pot fi recomandate pentru a ajuta la crearea unui zâmbet mai natural și simetric, la schimbarea aspectului dinților decolorați, crăpați sau uzați, modificarea dimensiunii dinților sau pentru a corecta distanța dintre dinți incomodă și inestetică. 

Pentru realizarea acestora, medicul dentist va face o amprentă digitală a dinților tăi, folosind un scanner digital, iar mai apoi, lucrarea va putea fi realizată de un tehnician dentar profesionist.
Acestea sunt cele mai populare lucrări dentare. Dacă ai dinți lipsă sau deteriorați pe care dorești să îi protejezi și să-i repari, sfatul nostru este să apelezi la ajutorul unui medic stomatolog. Cu cât problemele de sănătate orală sunt abordate mai devreme, cu atât pot fi diagnosticate și tratate mai repede, prevenind apariția altor probleme de sănătate orală sau pierderea dinților. După ce vei ajunge la un consens în ceea ce privește cea mai bună modalitate de restaurare dentară, medicul specialist va putea lua legătura cu un laborator dentar cu experiență pentru a continua tratamentul. Dacă ești medic stomatolog și ai nevoie de ajutorul unui tehnician dentar profesionist, ne poți contacta oricând – echipa Alcadent este aici pentru tine!