Spațiul dintre doi dinți după extracție – consecințe și soluții

Spațiul dintre doi dinți după extracție – consecințe și soluții

Extracția unui dinte, fără înlocuirea acestuia cu o lucrare dentară, poate avea mai multe consecințe neplăcute decât am crede. Deși există soluții precum implanturile sau punțile dentare pentru a înlocui un dinte lipsă, respectiv a umple spațiul gol, mulți oameni preferă să trăiască cu această situație. Costurile ridicate îi pot descuraja pe mulți în încercarea de a menține o dantură sănătoasă. Însă adevărul este că lipsa unui dinte poate afecta negativ sănătatea și aspectul zâmbetului. Neglijarea înlocuirii acestuia poate duce la apariția altor probleme dentare, care la rândul lor pot afecta viața de zi cu zi. În cele ce urmează, specialiștii Alcadent vor vorbi despre consecințele pe care le aduce spațiul dintre doi dinți după extracție, oferind și câteva soluții pentru înlocuirea dintelui lipsă.

Consecințele neînlocuirii unui dinte lipsă

Spațiul dintre doi dinți poate pare un lucru banal, însă consecințele sunt departe de a fi nesemnificative. Dacă acel spațiu rămas în urma extracției rămâne liber pentru ani de zile, dinții vor căuta contactul cu antagonistul, ceea ce duce la extruzia dintelui antagonist. Asta înseamnă că dintele va părea mai lung, deoarece va ieși din alveolă. Între timp, dinții vecini, numiți și adiacenți, având mobilitate, migrează și pot ajunge la o înclinare sau poziție diferită, nedorită față de momentul inițial, dinaintea extracției. Astfel că, pentru a nu ajunge în această situație, recomandăm înlocuirea dintelui cu o lucrare dentară potrivită, realizată de un laborator dentar profesionist

Soluții pentru înlocuirea unui dinte lipsă:

Există mai multe soluții pentru a umple spațiul dintre doi dinți după o extracție, însă cele mai eficiente și potrivite lucrări dentare în acest caz sunt:

  • Implantul dentar

Știința a avansat incredibil de mult în ultima vreme, permițându-ne să avem într-un timp foarte scurt o soluție revoluționară pentru substituirea dinților. Implantul dentar este secretul: micul dispozitiv care se îmbină perfect cu osul nostru și devine parte din el. Dar asta nu e tot! Peste implantul dentar, se înșurubează un pivot ingenios care susține o coroană dentară special creată pentru a se potrivi perfect cu restul dinților. Astfel, avem o coroană individuală, fără legături cu alți dinți, pentru a păstra o igienă perfectă și o distribuire corectă a forțelor ce contribuie la procesul de masticație. Aceste coroane și pot fi fabricate dintr-o varietate de materiale, precum zirconiu. 

După inserarea implantului sau după șlefuirea dinților naturali, laboratorul dentar intră în acțiune pentru a-ți transforma zâmbetul într-o adevărată operă de artă. De la luarea amprentei și fotografiile pentru alegerea culorii, până la alegerea tipului de material dorit, toate informațiile sunt transmise de către dentist unui laborator dentar profesionist. Fiecare lucrare dentară realizată de Alcadent ajunge în mod punctual în clinica ta, însoțită de un certificat de conformitate.

Implanturile dentare sunt opțiunea preferată de mulți deoarece reușesc să arate și să se simtă ca niște dinți naturali. Ele oferă stabilitate și durabilitate, contribuind la o funcționare normală, la protejarea sănătății orale și îmbunătățirea calității vieții. Iar beneficiul este că nu necesită o îngrijire suplimentară specială. Totuși, o igienă orală bună prelungește durata de viață a implantului și a dinților naturali.

  • Punte dentară 

Dintre toate soluțiile de înlocuire a dinților lipsă, punțile dentare reprezintă o opțiune comună și eficientă. Punțile sunt construcții fixe, susținute de dinții adiacenți, care umplu golul creat de absența unuia sau mai multor dinți.

Pentru a crea o punte dentară, sunt necesari doi „dinți pilon”. Acești dinți sunt pregătiți prin îndepărtarea unei porțiuni din smalțul lor, pentru a permite punții să fie susținute în mod corespunzător. Materialele utilizate pentru fabricarea punților dentare, cum ar fi ceramică sau metalul solid, pot fi personalizate în funcție de culoarea și forma naturală a dinților pacientului, oferind astfel un aspect cât mai apropiat de cel al dinților naturali. 

Un dezavantaj este acela că, dacă dinții vecini sunt sănătoși, aceștia trebuie șlefuiți pentru a crea pivoții de susținere, ceea ce poate duce la echilibrarea forțelor masticatorii pe cei doi dinți naturali. În plus, îndepărtarea smalțului dinților pilon îi poate slăbi și poate crește riscul de apariție a cariilor dentare și altor probleme. 

Acestea sunt două dintre cele mai populare și eficiente opțiuni atunci când îți dorești să umpli spațiul dintre doi dinți. Indiferent de lucrarea aleasă, este important să umpli spațiul rămas în urma unei extracții pentru a evita apariția consecințelor, respectiv degradarea sănătății dentare. 


La Alcadent punem accent pe funcționalitatea și eficiența lucrărilor dentare și considerăm că fiecare pacient ar trebui să se bucure de acestea, chiar și atunci când posibilitățile financiare sunt limitate. Dacă ești un medic stomatolog și dorești să ai parte de sprijin și consultanță din partea unui laborator dentar în București, astfel încât să poți răspunde cât mai bine nevoilor pacienților, ne poți contacta chiar acum!