Te-ai întrebat vreodată de ce este nevoie pentru a “construi zâmbete”? Din momentul în care un dentist ia o amprentă a dinților unui pacient și până la montarea lucrării finale, un tehnician dentar lucrează în spatele scenei pentru a realiza lucrări dentare de înaltă calitate. Cu toate acestea, rolul său crucial în asistența medicală orală este adesea trecut cu vederea.
Prin intermediul anilor de pregătire practică și experiență, tehnicienii dobândesc expertiza necesară pentru a reproduce cu precizie smalțul, a crea nuanțe realiste ale dinților și a îmbina perfect lucrările pentru un aspect și o senzație naturală în cavitatea bucală. În cele ce urmează, specialiștii Alcadent vor face lumină asupra acestei profesii importante, împărtășind mai multe informații despre responsabilitățile, calificările, mediul de lucru, care fac ca o persoană să fie potrivită pentru cariera de tehnician dentar.
Despre tehnicianul dentar
Un tehnician dentar lucrează de obicei în cadrul unui laborator pentru a construi diverse lucrări dentare. Există patru domenii diferite pe care munca unui tehnician dentar le implică adesea, inclusiv următoarele:
- Protezare fixă: Construirea pe implanturi sau bonturi naturale a coroanelor și a punților, coroane și punți
- Protezare amovibilă: Realizarea de proteze dentare și proteze parțiale amovibile, astfel încât pacientul să le poată îndepărta după cum este necesar
- Protezare maxilo-facială: Crearea de proteze pentru acele zone ale gurii care au fost afectate de boală sau răni
- Ortodonție și auxiliare: Realizarea de aparate dentare si aparatoare dentare
Un tehnician dentar primește amprentele și matrițele cavității unui pacient de la medicul stomatolog și le transformă într-o lucrare dentară finită. Scopul este adesea acela de a face ca lucrare să fie cât mai aproape de dinții naturali ai pacientului, dar și calitativă, respetiv funcțională.
Ce studii sunt necesare pentru a deveni tehnician dentar
În primul rând, trebuie să fii pregătit să investești timp și energie în educație. În general, aceasta implică mai întâi obţinerea unei diplome de bacalaureat. De asemenea, înainte de a deveni un tehnician dentar autorizat, trebuie să finalizezi un program de pregătire profesională, în cadrul facultăților de medicină dentară.
Poți alege un program în cadrul facultăților sau a școlilor postliceale cu acest profil, din România. În universitățile de medicină și farmacie din țară există facultăți de Medicină Dentară sau de Moașe și Asistență Medicală care oferă programe de studii de licență în Tehnică Dentară. Aceste programe durează în mod obișnuit 3 ani. După obținerea diplomei este necesar înscrierea la OTDR în caz contrar nu poți practica tehnica dentară. În fiecare an trebuie să fii avizat la OTDR și să obții un anumit număr de credite prin participarea la anumite cursuri de tehnică dentară. Poți continua prin cursuri de perfecționare chiar în cadrul unui laborator dentar profesionist precum Alcadent, unde vei avea ocazia să dezvolți o mulțime de abilitați practice.
Pe lângă studiu academic, există și alte abilități tehnice necesare pentru a deveni un tehnician dentar de succes, cum ar fi precizia și atenția la detalii. De asemenea, trebuie să fii capabil să lucrezi într-o echipă, având o bună comunicare cu medicul stomatolog și asistentul medical.
Lucrări dentare la început de drum
Deși la început de drum nu vei avea încă experiența necesară pentru a realiza lucrări cu un grad de dificultate foarte mare, te vei putea axa pe lucrări mai puțin complexe, care te vor ajuta să te dezvolți. De asemenea, este foarte important ca la început de drum să existe răbdare și înțelegere față de propria persoană pentru că se pot face multe greșeli, iar dacă ai un mentor, o lucrare ți se va putea întoarce de mai multe ori, pentru refacerea unei etape.
Pentru a ajunge un bun tehnician dentar trebuie să treci prin etapele de început, etape mai puțin apreciate de novici. Una dintre cele mai dificile etape este departamentul de modele, cel mai important departament dacă ai clienți care amprentează clasic. Pentru a putea ajunge să înțelegi, să torni modele foarte bine, dar și să le articulezi, ai nevoie de până la un an, în funcție de abilitățile fiecăruia. Tot la început vei face mici pași ajutându-i pe colegi, șablând, dând cu opac, turnând modele, articulând, realizând linguri individuale, șabloane, scanând modele, printând modele cu ajutorul imprimantei 3D.
Desigur, odată cu trecerea timpului vei putea căpăta mai multă experiență, ceea ce va veni împreună cu siguranța și vei putea realiza lucrări dentare mult mai complexe. Totuși, pentru a ajunge în acel punct este nevoie de multă muncă și determinare din partea ta. După ani de muncă în domeniu vei căpăta o ușurință în rezolvarea cazurilor, dar și capacitatea de a oferi toată gama de lucrări dentare.În ultimii ani, meseria de tehnician dentar a devenit din ce în ce mai importantă în România, cu cereri ridicate din partea clinicii stomatologice. Sarcinile privind protezele dentare și alte dispozitive protetice sunt transferate direct către tehnicianul dentar, ceea ce îl face să joace un rol crucial în procesul de tratament dentar. Este o carieră promițătoare pentru cei interesați în a-și construi o carieră în domeniul stomatologiei.