Culoarea în tehnica dentară

Culoarea în tehnica dentară

Tehnicienii dentari joacă un rol cheie, dar adesea nevăzut, în transformarea tratamentelor dentare. În lumea tehnologiei dentare de astăzi, utilizarea înțeleaptă a culorii a devenit o artă esențială pentru obținerea unor rezultate cât mai naturale. Fie că se creează o fațetă de porțelan, o coroană completă sau o proteză dentară, tehnicienii calificați folosesc materiale și tehnici foarte avansate pentru a îmbina mai multe nuanțe în vederea obținerii unor zâmbete frumoase. În cele ce urmează, specialiștii Alcadent vor examina îndeaproape culoarea în tehnica dentară, explorând factorii și variabilele care pot aduce lucrările dentare la viață, cu rezultate care adesea păcălesc chiar și ochiul antrenat. 

Cele trei dimensiuni ale culorii

Culorile sunt parte integrantă din lumea noastră, însă descrierea și percepția lor pot fi uneori dificile. De aceea, este important să fim conștienți de cele trei dimensiuni ale culorii: nuanța, saturația și luminozitatea.

  • Nuanța se referă la distincția între diferitele familii de culori, cum ar fi verdele sau roșul. 
  • Saturația se referă la gradul de strălucire al culorii, adică concentrația de pigmenți folosiți în fabricarea acesteia. 
  • Luminozitatea se referă la nivelul de luminozitate al culorii, adică la contrastul dintre aceasta și culorile înconjurătoare. 

Înțelegerea acestor dimensiuni ale culorii te poate ajuta să obții o precizie mai mare în și, de asemenea, sa identifici cele mai potrivite culori pentru proiectele tale.

Trucuri pentru determinarea celor trei dimensiuni ale culorii dinților 

Selectarea culorii potrivite pentru dinții palizi este o sarcină delicată. Aceasta poate fi o provocare chiar și pentru cei mai experimentați tehnicieni dentari. Cu toate acestea, există un truc simplu pentru a alege nuanța potrivită, fără a face erori. Observarea caninului din același arc poate fi foarte utilă în acest sens. Datorită faptului că aceștia sunt întotdeauna bine saturați, caninii pot fi folosiți ca model în determinarea culorii dorite pentru un dinte cu nuanțe deschise. Mai mult decât atât, este important să ai grijă la umbra dată de buze, deoarece aceasta poate altera percepția asupra culorii. Cu ajutorul acestor sfaturi îți poți alege culorile potrivite pentru a reda un zâmbet strălucitor și natural.

Un alt truc folosit în tehnica dentară este utilizarea treimii cervicale pentru determinarea nivelului corect de saturație, aceasta fiind zona în care există cel mai puțin smalț. Plasează proba de culoarea cât mai aproape de treimea cervicală a dintelui pe care trebuie să îl reproduci și alege cea mai bună potrivire a saturației. Și în acest caz, este important să fii atent la umbra care este dată de buzele pacientului și care ar putea influența percepția. 

Atunci când vine vorba de selectarea luminozității unui dinte, trebuie să luăm în considerare mai mulți factori. În primul rând, dinții naturali au emailuri de luminozitate diferită, iar masa incizală care acoperă dintele poate modifica luminozitatea în funcție de concentrația de pigmenți albi sau gri. De aceea, în tehnica dentară este important să creăm o scară de luminozitate, utilizând o masă incizală de luminozitate medie și adăugând treptat un intensificator de gri sau alb, în funcție de dorința pacientului. De asemenea, trebuie să evaluăm numărul de mase incizale al dintelui în momentul selectării culorii. 

Controlul translucidității 

Lucrurile se complică atunci când vine vorba de transluciditate. Materialele translucide sau semitranslucide (cum ar fi suprafața unui dinte) împrăștie, absorb și transmit lumina, afectând modul în care materialul interacționează cu lumina. Acest lucru face mult mai dificilă determinarea umbrei. 

Unul dintre aspectele la care trebuie să fii atent este transluciditatea dentinei. Aceasta poate varia și poate afecta aspectul și luminozitatea dintelui. Cu toate acestea, există o soluție simplă pentru a controla transluciditatea dentinei: amestecarea cu o masă translucidă neutră. Acest amestec trebuie să fie de aproximativ 50%, un procent potrivit pentru a te ajuta să obții restaurări ceramice cu aspect natural. Dacă vrei să crești densitatea dentinei, utilizează o masă dentinară mai opacă, care poate fi amestecată sau folosită pură. În acest fel, vei putea controla și adapta transluciditatea și densitatea dentinei în funcție de nevoile tale. Este important să ai în vedere că aceste amestecuri vor contribui la obținerea unui aspect natural și armonios al lucrărilor dentare

Mai mult de atât, putem stabili o scară a translucidității folosind o masă neutră și apoi adăugând treptat masă incizală. Astfel putem obține o diagramă cu diferite grade de transluciditate. În plus, prin adăugarea de masă dentară în incizală, putem reduce transluciditatea ei fără a afecta luminozitatea. Acest truc poate fi folosit în tehnica dentară pentru a crea lucrări care să aibă culoarea dentinei, iar amestecurile pot fi numerotate pe scară de transluciditate pentru o mai bună identificare. În final, tehnologia modernă ne permite să obținem lucrări care să aibă un aspect cât mai apropiat de cel al dinților noștri naturali, iar controlul translucidității este unul dintre cele mai importante elemente care asigura acest lucru. Un tehnician dentar priceput trebuie să cunoască toate aceste detalii pentru a putea realiza cele mai bune lucrări cu putință. 

Cum se creează mase de absorbție

Una dintre cele mai importante abilități ale unui tehnician dentar este capacitatea de a crea mase de absorbție eficiente. Aceste mase translucide sunt aplicate în timpul stratificării pentru a ajuta lumina să pătrundă mai rapid în dinte și pentru a evita că dinții să aibă un aspect gri și artificial. Pentru a realiza această tehnică, amestecurile translucide trebuie să conțină mai multe nuanțe de violet și să fie aplicate în zonele dorite, cum ar fi treimea incizală sau zonele proximale. În plus, trebuie să fie obținute culori adecvate pentru crearea zonelor de absorbție, cum ar fi gri-brun, portocaliu-gri, gri, galben și albastru. Efectul violet este esențial în crearea acestor mase de absorbție eficiente, similar cu tehnicile utilizate de impresioniști în pictura lor. Astfel, munca unui tehnician dentar constă în a obține un efect natural, fără a pierde luminozitatea dintelui. Acest proces este esențial pentru menținerea sănătății dentare și a esteticii zâmbetului pacientului.

Cum să faci o fotografie a unui test de culoare în gura pacientului

Realizarea unei fotografii a testului de culoare când pacientul este încă în laboratorul dentar este foarte utilă pentru a memora rezultatul. Va fi suficient să lipești proba pe un suport transparent – trebuie să fie transparent pentru a nu influența percepția culorii reale; înclina testul de culoare astfel încât să fie pe același plan și fă o fotografie. Testul va avea astfel exact aceeași cantitate de lumină ca dinții naturali. Fotografia îți va permite apoi să vezi dacă cele trei dimensiuni ale culorii sunt cele corecte. În caz contrar, dacă testul este plasat prea în față, va primi mai multă lumină de la blițul camerei și va apărea mai puțin saturat, iar dacă este prea departe, va fi subexpus. 

În cazul în care pacientul nu poate fi prezent în laboratorul dentar, există metode eficiente pentru a evalua cu acuratețe culoarea necesară. În acest caz, dentistul trebuie să utilizeze o trusă de mostre de culoare pentru a obține cel mai apropiat ton de culoare al dinților pacientului. Eșantionul de culoare ar trebui să fie fotografiat alături de dinții pacientului, astfel încât să poată fi interpretat la nivelul unui laborator dentar. Mai întâi, se va crea o probă de testare a culorii, pornind de la informațiile primite și interpretând fotografia. Probă vă fi atașată de o tijă suport translucidă și trimisă la cabinetul stomatologic împreună cu cadrul. 

După ce medicul dentist verifică testul și face corecțiile necesare. Cu această procedură, comunicarea dintre laboratorul dentar și medicul dentist este îmbunătățită semnificativ, obținându-se un rezultat final cu un grad înalt de precizie și integrare armonioasă a dinților în proteza dentară

Culoarea în tehnică dentară este un subiect foarte important care trebuie avut în vedere de toți practicanții, atunci când își doresc să obțină rezultate cât mai bune. Ia în considerare trucurile prezentate mai sus și perfecționează-te constant.