3 Cele mai frecvente probleme dentare și tratamentul acestora

3 Cele mai frecvente probleme dentare și tratamentul acestora

Menținerea sănătății bucale este extrem de importantă. De la copii mici până la adulți, o bună igienă dentară ne asigură sănătatea și bunăstarea pe termen lung. Cu toții ne dorim dinți și gingii sănătoase pentru un zâmbet frumos, o respirație proaspătă și o perspectivă mai bună asupra sinelui. Cu toate acestea, mulți oameni din întreaga lume suferă de cele mai frecvente probleme dentare din cauza neglijenței, a capacităților financiare sau a altor motive mai mult sau mai puțin întemeiate. 

Trebuie să avem grijă de dinții noștri, aceștia fiind la fel de importanți că orice altă parte a corpului ce nu poate fi înlocuită cu ușurință, și deși există diverse lucrări dentare care te pot ajuta, sfatul nostru este să îi îngrijești corespunzător. Nu ne dorim să ajungi în punctul în care să dezvolți o problemă dentară, însă pentru a rămâne informat, specialiștii Alcadent vor evidenția câteva dintre cele mai frecvente probleme dentare, alături de câteva posibilități de tratament. 

Cariile dentare 

Cariile sunt cea mai frecventă problemă dentară pe care medicii stomatologi o identifica la pacienți. Probabil, majoritatea dintre noi, la un moment dat în viață, am experimentat carii dentare. Cariile dentare apar atunci când bacteriile formează un film, numit placă, pe suprafața dinților. Bacteriile produc acizi din zaharurile din alimente, iar acizii mănâncă și dăunează permanent smalțul sau stratul exterior al dintelui. Apoi, acizii încep să lucreze pe stratul de dentina mai moale de sub smalț.

Această defalcare a dintelui poate duce la carii sau găuri în dinții tăi. De asemenea, poate provoca durere de dinți, inclusiv durere atunci când mănânci și bei lucruri calde, reci sau dulci. Tratamentul acesteia poate include obturații, coroane dentare, inlay, onlay sau overlay. Netratată la timp, poate duce la degradarea dintelui, iar în acest caz, singura opțiune poate fi extracția urmată de implanturi dentare sau proteze dentare. Dacă se ajunge în acest punct este important ca medicul stomatolog să lucreze cu un laborator de tehnică dentară profesionist, care să realizeze o lucrare dentară cât mai naturală și durabilă. 

Poți ajuta la prevenirea cariilor dentare prin periaj regulat și folosirea aței dentare. De asemenea, recomandat ar fi să mergi regulat la medicul dentist pentru detartraj.

Dinți crăpați sau rupți

Ruperea sau crăparea dinților sunt cel mai adesea cauzate de căzături sau accidente, mestecarea alimentelor dure, piercing-uri sau scrâșnirea dinților în timpul somnului. Din nefericire, pe lângă aspectul inestetic, un dinte crăpat sau rupt iți poate provoca multă durere, în funcție de amploarea daunelor. Indiferent de cât de rău crezi că este fisurat, ar trebui să te prezinți la un medic stomatolog pentru a-l examina și trata cât mai curând posibil. Opțiunile pentru remedierea acestei probleme dentare includ un implant, o coroană dentară sau utilizarea unei plombe de culoarea dinților. Este important ca lucrarea dentară care vă veni în locul dintelui sau care îl va completa să fie cât mai aproape de culoarea și de forma dintelui natural. Aici intervine un tehnician dentar cu experiență, care poate realiza lucrări dentare calitative și durabile. 

Eroziunea smalțului dentar

Eroziunea smalțului este o afecțiune care se dezvoltă foarte lent și duce la decolorarea dinților, conferindu-le un aspect rotunjit. Cauza principală este consumul de multe alimente zaharoase și acide, cum ar fi băuturile carbogazificate și dulciurile, pe o perioadă lungă de timp. Totodată, o cauză mai rar întâlnită este spălatul pe dinți prea des, prea puternic și de lungă durată.

Eroziunea smalțului duce la dinți care sunt foarte sensibili, slabi, mai susceptibili la fisuri și așchii. Smalțul pierdut nu poate fi restaurat pe dinții care au suferit eroziunea smalțului. Cu toate acestea, poți reduce considerabil orice eroziune suplimentară a acestuia prin reducerea consumului de alimente zaharoase și acide. Folosirea periuțelor de dinți cu peri mai moi ajută, de asemenea. 

Dacă dinții tăi ajung să aibă un aspect neplăcut din cauza eroziunii smalțului dentar, acesta poate fi îmbunătățit cu ajutorul fațetelor dentare. Desigur, pentru a te bucura de ele cât mai mult timp contează ca acestea să fie realizate de un tehnician dentar cu experiență, dar și așezate de un stomatolog profesionist. 

Problemele dentare îți pot afecta încrederea în sine, sănătatea generală, dar și calitatea vieții. De câte ori observi semne ale oricăreia dintre aceste probleme dentare trebuie să apelezi la ajutor specializat pentru a începe tratamentul cât mai curând posibil. Pentru acestea poți apela la un laborator dentar cu experiență precum Alcadent, care îți va face legătura cu cei mai buni medici stomatologi. Dacă ești medic stomatolog și te afli în căutarea unui laborator de tehnică dentară, ne poți contacta oricând!