4 semne ale problemelor dentare

4 semne ale problemelor dentare

Există diverse probleme dentare care pot pune probleme persoanelor, indiferent de vârstă acestora. Din fericire, acestea vin împreună cu anumite semne și simptome care te ajută să le poți identifica mai ușor, dar și în timp util. Dacă te confrunți cu probleme dentare, trebuie să știi că nu ești singur. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, numărul oamenilor care suferă de boli asociate cu dinții sau gingiile îl depășește pe acela al oamenilor care suferă de alte afecțiuni. Afecțiunile dentare sunt unele dintre cele mai frecvente boli netransmisibile,  afectând oamenii de-a lungul vieții, provocând durere și disconfort. Acestea pot avea simptome precum dureri de dinți sau de gingii, respirație urât mirositoare, sângerare gingivală sau căderea dinților. În cazul în care sesizezi oricare dintre aceste simptome, sfatul nostru este să apelezi la specialiști, care te vor îndruma mai apoi către tratamentul de care ai nevoie. Specialiștii Alcadent vor evidenția câteva dintre semnele problemelor dentare pentru ca tu să rămâi informat și să fii conștient de acestea.

Iată 4 semne ale problemelor dentare pe care nu ar trebui să le ignori:

1. Modificări gingivale

Dacă observi că gingiile tale sunt umflate sau culoarea lor se schimbă, ar putea fi un semn al unei boli grave. Bolile gingiilor, cum ar fi gingivita, parodontoza sau alte boli parodontale, sunt de obicei rezultatul periajului și al folosirii aței dentare rar sau în mod necorespunzător. Drept rezultat, placa se acumulează în timp, creând tartrul, care conține bacterii și se instalează sub linia gingiilor, unde provoacă inflamarea acestora. Totodată, gingiile care dor sau sângerează pot fi rezultatul unei boli care se agravează. Boala gingiilor este adesea mai severă la persoanele cu afecțiuni subiacente, cum ar fi diabetul, ceea ce reduce rezistența organismului la infecții. 

Gingiile umflate pot fi semne precoce ale cancerului oral. În această situație, cu cât diagnosticul este mai devreme, cu atât șansele de recuperare sunt mai mari. Problemele gingivale sunt extrem de importante, de aceea ar trebui să fie identificate și tratate cât mai curând posibil. Dacă sesizezi nereguli în acest sens, sfatul nostru este să te adresezi medicului tău specialist sau unui laborator de tehnică dentară care îți poate face legătură cu experții din domeniul stomatologic. 

2. Dureri dentare

Durerea din dinți, mai ales dacă este persistentă sau de lungă durata, ar putea fi semnul problemelor dentare grave. Durerea dentară este adesea un semn al infecției dentare și poate fi un simptom al mai multor probleme, de la carii la și până la o infecție a sinusurilor sau, în cazuri rare, cancer bucal. Dacă a existat o durere pulsantă într-un singur dinte, este posibil să ai nevoie doar de o plombă, cu condiția ca problema să fie rezolvată la timp, deoarece înseamnă că durerea este cauzată de diverse bacterii care apar. Dar dacă nervul este infectat, canalul radicular trebuie tratat și inevitabil o parte a țesutului dentar va fi îndepărtat, atunci este posibil să ai nevoie de o coroană dentară. O altă modalitate de a rezolva problema este introducerea în canalul radicular a unui pivot din fibră de sticlă pentru ranforsare și reconstrucția cu ajutorul materialului de plombă. Această soluție ar trebui să fie una temporară dacă a fost îndepărtat prea mult țesut dur al dintelui. Stomatologii examinează zona pentru a decide cursul tratamentului, iar uneori, aceștia îți pot recomanda o combinație de tratamente pentru a rezolva cauza de bază a durerii, astfel încât să îți poți relua activitățile de zi cu zi cu liniște și fără stres. Este important ca aceștia să colaboreze cu un laborator dentar profesionist pentru ca fiecare lucrare dentară să fie realizată atent și din materiale de calitate. 

Ce trebuie să știi este că nu ar trebui să te mulțumești cu faptul că durerea dispare pentru scurt timp – acest lucru ar putea însemna pur și simplu că infecția s-a diminuat temporar, dar de obicei revine. 

3. Petele albe pe dinți

Petele albe care apar pe dinți sunt unul dintre primele semne de avertizare ale cariilor dentare. Petele pot apărea înaintea altor simptome de carie mai vizibile, cum ar fi durerea pe care o simți când cariile ajung sub smalț. De aceea, este important să verifici acest lucru cu medicul dentist, care poate efectua radiografii pentru a detecta și rezolva problema înainte ca aceasta să devină mai gravă. 

Pentru a preveni cariile dentare, soluția este să cureți în mod regulat acumularea plăcii dentare. Periajul zilnic și folosirea aței dentare sunt necesare pentru a îndepărta placa. Vizitele periodice la dentist pentru examinare și curățare profesională în profunzime permit în continuare îndepărtarea plăcii dentare dintre dinți și sub linia gingiei. De asemenea, prin efectuarea acestor vizitei vei putea identifica din timp și apariția altor probleme dentare, dar și să le tratezi pe cele actuale cu ajutorul unor lucrări dentare de calitate, realizate de un tehnician dentar profesionist

4. Căderea dinților

Dinții care se mișcă sau cad în mod neașteptat sunt un semn de boală avansată a gingiilor. Pierderea dinților poate fi, de asemenea, unul dintre primele semne ale osteoporozei, care scade densitatea osoasă și îți slăbește oasele. Unele studii arată o legătură între osteoporoză și pierderea osoasă a maxilarului, care ancorează dinții. În special la persoanele în vârstă, pierderea dinților poate apărea atunci când osteoporoza afectează maxilarul. Pierderea dinților afectează aproximativ o treime dintre adulții cu vârsta de 65 de ani și peste. Vizitând regulat medicul dentist, având o dietă bine echilibrată și incluzând activitatea fizică regulată în rutina ta, poți preveni apariția problemelor dentare grave care pot duce la căderea dinților. Totuși, dacă ajungi să pierzi un dinte, există soluții precum implanturile dentare, care, dacă sunt realizate de un laborator dentar cu experiență, îți pot completa zâmbetul astfel încât să arate precum cel natural. 

Acestea sunt doar câteva dintre cele mai frecvente semne ale problemelor dentare pe care nu ar trebui să le ignori. Dacă sesizezi oricare dintre simptomele enumerate, nu le ignora și cere ajutorul specialiștilor. Medicul stomatolog poate diagnostica probleme dentare specifice care ar putea fi în curs de dezvoltare sau te poate trimite la un alt profesionist din domeniul sănătății pentru evaluare și tratamente ulterioare. Poți apela și la ajutorul specialiștilor Alcadent, care îți pot face legătura cu experții din domeniu pentru a avea parte de cele mai bune tratamente. Nu uita că, dacă ai nevoie de ajutor, ne poți contacta oricând!