Dacă ești în căutarea unei soluții pentru a-ți restabili zâmbetul natural, atunci proteza dentară ar putea fi soluția. Nu mulți dintre noi sunt suficient de norocoși să aibă dinți perfecți pe tot parcursul vieții, așa că dacă simți că sănătatea ta orală te împiedică să te bucuri de viață și să fii încrezător atunci când zâmbești sau discuți cu alte persoane – ar putea fi timpul să te gândești la o proteză dentară! De la îmbunătățirea aspectului și restabilirea funcției pierdute din cauza dinților lipsă, există o mulțime de avantaje care vin odată cu utilizarea protezelor dentare de înaltă calitate, realizate de un tehnician dentar cu experiență. În cele ce urmează, specialiștii Alcadent vor discuta despre ce sunt protezele dentare și de ce ai nevoie de acestea pentru a-ți îmbunătăți ocluzia, dar și stima de sine, având o sănătate orală mai bună pe tot parcursul vieții. Continuă să citești pentru a afla mai multe despre acestea.
Ce este o proteză dentară
Protezele dentare sunt dinți și gingii artificiale care sunt create într-un laborator de tehnică dentară pentru a înlocui dinții naturali pierduți sau îndepărtați. Protezele dentare pot fi complete sau parțiale, ceea ce înseamnă că pot înlocui toți dinții de pe linia superioară sau inferioară a arcadei, sau doar câțiva care lipsesc. Indiferent de tipul de proteză de care ai nevoie, acestea vor fi personalizate pentru a se potrivi atât în cavitatea bucală, cât și din punct de vedere estetic și vizual cu cei deja existenți. Tehnicienii dentari realizează proteze dentare din materiale precum acril, rășină, peek (polieteretercetona) sau BioHPP, bază din acrilat și dinți din compozit.
Tipuri de proteze dentare
Există mai multe moduri de a-ți înlocui dinții lipsă. Stomatologul îți va putea recomanda cea mai bună opțiune pentru tine, fie că este o proteză dentară, o punte sau un implant dentar. Dacă medicul dentist recomandă protezele dentare, există mai multe tipuri disponibile pe piață – fiecare realizată din materiale diferite și servind pentru scopuri diferite. Desigur, indiferent de tipul de proteză dentară ales, este important ca aceasta să fie realizată într-un laborator de tehnică dentară calificat. Iată câteva dintre opțiunile de top în materie de proteze dentare:
1. Proteze dentare totale
Protezele dentare totale sunt acele proteze care contin toti dintii de pe arcada superioară (maxilar) sau de pe arcada inferioară (mandibulă) și sunt dispozitive detașabile care pot fi folosite pentru a înlocui dinții lipsă pe o perioadă nelimitată sau o perioadă scurtă fiind folosită ca provizorie. Dinții protezei sunt fabricați din compozit sau acril și sunt ținuți împreună printr-o bază acrilică. Protezele dentare complete pot fi necesare atunci când îți pierzi toți dinții și te pot ajuta să te simți mai încrezător atunci când zâmbești.
Atât proteza superioară, cât și cea inferioară se sprijină pe țesutul gingival, iar aspirația ajută la menținerea lor în poziție. Adezivul pentru proteză poate ajuta, dar cel mai bine este ca atunci când există mici spații între proteză și țesutul mucosal să fie umplute acele spații cu material de proteză prin rebazare protezei. Protezele care sunt perfect executate după forma țesutului bucal/gingival nu au nevoie de adezivi, între proteză și gingie se creează un vid care face ca proteza să fie stabilă. De asemenea, ajută la securizarea acesteia, împiedicând orice particule de hrană să cauzeze disconfort, în cazul în care acestea rămân prinse sub proteză. Cu îngrijire și întreținere corespunzătoare, protezele dentare complete pot fi menținute între 5 și 10 ani. Durata de viață a acestora depinde și de materialele utilizate de tehnicianul dentar, dar și de modul în care sunt confecționate.
2. Proteze dentare parțiale
Protezele parțiale superioare și/sau inferioare sunt concepute pentru a umple golul creat de lipsa dinților. Acestea pot fi decupate și îndepărtate atunci când este necesar, fiind de ajutor în completarea danturii. Când sunt realizate de un tehnician dentar calificat, atent la detalii, precum tehnicienii Alcadent, acestea se vor încadra perfect, completând zâmbetul în mod corespunzător.
3. Protezele temporare
Protezele dentare temporare – numite și proteze imediate – sunt proteze care pot fi montate imediat după îndepărtarea dinților sau după inserarea implanturilor. Acestea sunt o opțiune care te ajută să îți desfășori obiceiurile în mod normal, în timp ce aștepți montarea noilor proteze permanente sau a unei lucrări protetice fixe sau mobile pe implanturi. Poți reveni la mâncarea alimentelor pe care le iubești, fără a pune prea multă presiune asupra dinților naturali rămași. Prin reducerea presiunii asupra dinților naturali rămași atunci când mănânci, protezele dentare temporare îți vor lăsa gura să se vindece fără a fi nevoie să faci modificări majore în stilul de viață. Stomatologul vă efectua măsurători și modele ale dinților dumneavoastră în prealabil, pe care le va trimite către un laborator de tehnică dentară, astfel încât proteza să fie gata pentru a fi purtată în timp ce maxilarul se vindecă.
4. Proteze flexibile
Protezele dentare flexibile sunt un fel de proteze dentare temporare, dar sunt realizate din materiale diferite față de protezele temporare obișnuite. Majoritatea protezelor dentare flexibile sunt realizate dintr-un termoplastic subțire, cum ar fi nailonul, în comparație cu acrilul mai gros și mai rigid utilizat în protezele dentare complete. Acestea pot fi mai confortabile și nu folosesc piese metalice, așa că tind să arate și să se simtă mult mai naturale. Alcadent recomandă aceste proteze doar când sunt dinți naturali restanți și nu recomandă folosirea lor ca proteze totale/pe arcadă full.
De ce să alegi o proteză dentară
Protezele dentare nu numai că îmbunătățesc aspectul unui zâmbet căruia îi lipsesc mai mulți dinți, dar păstrează și structura cavității prin susținerea structurilor din jurul obrajilor și buzelor. Protezele dentare fac posibil, de asemenea, consumul de alimente care necesită mestecare, dar și menținerea unei diete corespunzătoare. În cele din urmă, protezele dentare sunt o soluție viabilă pentru a înlocui dinții care provoacă dureri grave și probleme de sănătate orală, cum ar fi cei cu rădăcini putrezite sau leziuni severe. Montarea protezelor dentare înseamnă că dinții cu probleme sunt eliminați și înlocuiți cu o alternativă puternică și fiabilă.
Nu uita că înainte să te hotărăști asupra unei proteze dentare va trebui să consulți un medic stomatolog, care îți va putea oferi îndrumarea necesară. Acesta va stabili care este tipul de proteză potrivit pentru tine în funcție de nevoile tale actuale și va lua, mai apoi, legătură cu un laborator dentar în București, pentru a putea fabrica această lucrare dentară. Dacă ești medic dentist și te afli în căutarea unui laborator dentar de încredere, poți contacta Alcadent chiar acum!