Laboratoarele de tehnică dentară au folosit proiectarea asistată de computer (CAD) și fabricarea asistată de computer (CAM) de zeci de ani pentru a crea lucrări dentare de înaltă precizie. Industria dentară a adoptat pentru prima dată această tehnologie în 1985, revoluționând construcția de restaurări și proteze dentare. De atunci, sistemele CAD/CAM au avansat, oferind beneficii atât profesioniștilor, cât și pacienților. În zilele noastre, laboratoarele dentare folosesc aceste sisteme deoarece, cu ajutorul lor pot pot crea eficient coroane dentare, punți dentare, fațete, onlay-uri și inlay-uri, proteze dentare și lucrări dentare pe implant. De asemenea, facilitează crearea de restaurări și pentru stomatologi, rezultând lucrări cu aspect mai bun și o experiență mai confortabilă pentru pacient, în general. Dacă ești medic stomatolog sau chiar pacient și dorești să afli mai multe despre tehnologia CAD/CAM, specialiștii Alcadent au centralizat câteva informații utile referitoare la acestea.
Ce este un sistem CAD/CAM în medicina dentară?
CAD/CAM, care înseamnă proiectare sau producție asistată de computer, este un termen general pentru o varietate de tehnologii, inclusiv control numeric computerizat, prototipare rapidă, modelare de componente și software de proiectare. Tehnologiile CAD/CAM au fost dezvoltate în anii 1985 și sunt acum răspândite în diverse industrii, dar și în mediul academic. Sistemele CAD/CAM sunt tehnologii digitale utilizate pentru a proiecta, planifica și, în cele din urmă, crea lucrări dentare cu tehnologie de imprimare 3D.
Înainte de apariția sistemelor CAD/CAM, procesul de obținere a coroanelor, implanturilor și protezelor dentare implică multiple vizite ale pacientului la medicul stomatolog. Medicul trebuia să realizeze matrițe pentru dinții fiecărui pacient, care urmau să fie trimise către un laborator dentar profesionist, unde să fie prelucrate de un tehnician dentar. Procesul CAD/CAM pentru realizarea lucrărilor dentare este mult mai eficient și poate fi finalizat într-un timp mult mai scurt, de la doar 45 de minute și până la, cel mult, câteva ore.
Prin ce diferă CAD/CAM de restaurarea dentară tradițională
Există câteva diferențe cruciale între sistemele CAD/CAM și restaurarea convențională, inclusiv timpul și efortul necesar din partea medicului stomatolog și a pacientului. Așa cum am menționat anterior, modalitățile tradiționale făceau că întreg procesul să fie mai dificil. Pentru început, medicul stomatolog lua amprenta dentară, o trimitea către laboratorul dentar. Mai apoi, tehnicianul dentar urma să monteze amprenta și să realizeze lucrarea dentară. Cu toate acestea, în timp ce era realizată restaurarea dentară, pacientul avea nevoie de o lucrare temporară până la finalizarea celei definitive. Pot fi necesare cel puțin două până la trei întâlniri pentru a finaliza pașii de mai sus. Cu ajutorul sistemelor CAD/CAM, nu este nevoie să fie luate amprente dentare manuale sau pentru lucrări obositoare de laborator și nici mai multe întâlniri. În plus, rezultatele obținute cu ajutorul tehnologiei CAD/CAM sunt mai precise și mai plăcute din punct de vedere estetic.
Avantaje ale sistemelor CAD/CAM
Există destul de multe avantaje pe care aceste sisteme le oferă. Printre acestea se numără tratamentul realizat în mod mai rapid și mai ușor, fiind mai convenabile și mai confortabile pentru pacient, precizie, dar și estetică mai bună. De asemenea, CAD/CAM dentar facilitează tratamentul ortodontic, deoarece folosind această tehnologie, medicii stomatologi pot efectua scanări digitale ale dinților unui pacient, care sunt mai rapide și mai precise decât fabricarea matrițelor. Aceste scanări pot fi utilizate cu software, făcând planificarea și livrarea tratamentului mai ușoare și mai rapide, mai ales când vine vorba de aparate dentate invizibile. În plus, pacienții pot vedea potențialele rezultate ale tratamentului lor ortodontic chiar înainte de a începe. Un alt beneficiu al CAD/CAM, pentru orice fel de tratament dentar, este faptul că este mai ușor pentru acei pacienți care au un reflex puternic de gag, care face mai dificilă realizarea amprentelor dentare.Sistemele CAD/CAM sunt de mare ajutor în industria stomatologică. Prin colaborarea cu un laborator dentar care utilizează această tehnologie, un cabinet stomatologic își poate moderniza complet procesul și avea pacienți mult mai fericiți cu rezultatul final. În calitate de medic stomatolog, dacă este în căutarea unui laborator dentar profesionist în București, care să transforme întreg procesul de lucru cu ajutorul utilizării sistemelor CAD/CAM, poți contacta Alcadent chiar acum și beneficia de lucrări dentare de înaltă calitate!