4 Sfaturi pentru ca o punte dentară definitivă să reziste mai mult

4 Sfaturi pentru ca o punte dentară definitivă să reziste mai mult

Introducerea unei punți dentare este o procedură importantă ce poate îmbunătăți drastic aspectul zâmbetului tău și, mai important, te poate ajuta să mesteci și să vorbești corect. Punțile dentare pot preveni, de asemenea, deplasarea dinților rămași, ceea ce este o problemă comună atunci când ai dinții lipsă. Cu toate acestea, implantarea unei punți dentare implică și responsabilitate. Deși este de mare ajutor, nu este de ajuns ca aceasta să fie realizată din materiale calitative, în mod profesionist, de către un laborator dentar cu experiență. Puntea dentara este sustinuta de doi pivoți naturali, pe dinții naturali slefuiți, alcătuită din trei sau mai multe elemente (mai mulți dinți) sau poate fi susținută de doi pivoți pe implanturi. Similar bonturilor naturale și bonturile din titan pot susține o punte formată din trei sau mai multe elemente. Desigur, la fel ca dinții tăi naturali, o punte dentară necesită îngrijire și atenție. Atunci când aceasta nu este întreținută corespunzător poate duce la diverse probleme de sănătate orală, inclusiv carii și boli ale gingiilor. Pentru a nu ajunge în această situație, specialiștii Alcadent îți vor da câteva sfaturi cu ajutorul cărora te poți bucura de o punte dentară pentru mai mult timp. 

Iată 4 sfaturi pentru ca puntea dentară să reziste mai mult:

Menține o igienă dentară corespunzătoare

Igiena dentară corespunzătoare este esențială pentru menținerea unei punți dentare sănătoase și durabile, la fel ca și a altor lucrări dentare. Astfel, evităm apariția cariilor la nivelul rădăcinii care susține puntea sau la nivelul implantului care susține puntea. Perierea regulată a dinților, folosirea aței dentare și clătirea gurii cu apă de gură antibacteriană sunt pași importanți în prevenirea formării plăcii bacteriene și a cariilor dentare. În plus, o igienă dentară adecvată poate preveni inflamația gingiei, care poate duce la pierderea dinților care susțin puntea dar și la pierderea celorlalți dinți restanți și a punții dentare în viitor. De asemenea, menținerea unei igiene dentare corespunzătoare poate reduce riscul de a dezvolta afecțiuni dentare și infecții, precum și de a fi nevoit să înlocuiești puntea dentară mai devreme decât ar fi necesar. Prin urmare, este important să acorzi o atenție deosebită menținerii igienei dentare zilnic, pentru a păstra zâmbetul frumos și sănătos cât mai mult timp posibil.

Evită mâncărurile dure, tutunul și alcoolul

Dacă dorești să îți menții puntea dentară cât mai rezistentă în timp, este esențial să eviți alimentele dure. Acestea pot cauza deteriorări ale punții dentare, fracturarea ceramicii , ceea ce poate afecta starea generală a dinților tăi. 

Pe lângă alimentele dure, este important să eviți și tutunul. Fumatul poate duce la probleme de decolorare, dar poate și să slăbească puntea dentară în timp, ceea ce va provoca durere și disconfort. De asemenea, alcoolul poate avea un efect distructiv. Deși ele nu au un efect direct asupra punții dentare, acestea influențează calitatea țesutului parodontal și în combinație cu igiena precară pot duce la apariția bolilor parodontale mult mai ușor. Astfel, menținerea sănătății bonturilor care susțin puntea poate fi compromisă. 

Evitarea interferențelor ocluzale

Un alt sfat pentru ca o punte dentară să reziste mai mult este evitarea interferențelor ocluzale. După cimentarea unei punți nu ar trebui să existe niciun precontact cu antagoniștii. Dacă simți că puntea este prea înaltă, adresează-te imediat medicului stomatolog pentru a o ajusta. În caz contrar, există riscul apariției unei fracturi la nivelul ceramicii. Dacă fractura este extinsă, este necesar să se decimenteze puntea, să fie decontaminată și trimisă în laborator pentru reparare. Însă, din păcate, această soluție nu este mereu posibilă. De multe ori, este necesară refacerea întregii lucrări.

Purtarea gutierei de bruxism

Este important să știi că purtarea unei gutiere de bruxism este cheia succesului pentru o durată de viață mai lungă și mai sănătoasă pentru puntea ta dentară, în cazul în care te confrunți cu această problemă. Bruxismul, adică obiceiul de a scrâșni din dinți sau de a-i strânge, poate crea o presiune uriașă asupra punților dentare și poate duce la fisuri, crăpături și distrugere în timp. Gutierele de bruxism protejează puntea dentară de această presiune constantă și ajută la reducerea riscului apariției problemelor dentare pe termen lung. Investiția într-o gutiera de bruxism nu este doar o decizie înțeleaptă, ci este esențială pentru menținerea sănătății și duratei de viață a punților dentare.

Ajutor profesional pentru menținerea unei punți dentare

Deși este important să ai grijă de puntea dentară și de acasă, ajutorul profesional este la fel de important. Stomatologul îți poate oferi o igienizare profundă pe care nu o poți realiza acasă. De asemenea, poate fi verificată starea punții și pot fi realizate toate ajustările necesare, atunci când este nevoie, chiar și prin implicarea unui tehnician dentar cu experiență.

În plus, dacă puntea se slăbește sau se sparge, ar trebui să apelezi imediat la ajutor profesional. Eeste absolut necesar ca aceasta să fie lăsată în mâna unui laborator dentar profesionist precum Alcadent. 

Ce ar trebui să mai știi este faptul că o punte susținută de 2 bonturi nu ar trebui să fie formată din foarte mulți dinți. Două rădăcini pot susține 3 dinți – alegem mai multe elemente dacă chiar nu avem alte soluții protetice.

Menținerea punții dentare este crucială pentru sănătatea orală de lungă durată. Urmând pașii de bază ai igienei bucale, evitând obiceiurile dăunătoare și căutând în mod regulat ajutor profesional, te poți asigura că puntea dentară îți va fi de ajutor pentru mai mult timp.