Cum să alegi culoarea potrivită pentru o lucrare dentară

Cum să alegi culoarea potrivită pentru o lucrare dentară

Atunci când realizezi lucrări dentare pentru pacienți, este important să reții că valoarea estetică a lucrării este la fel de importantă precum funcționalitatea acesteia. Niciun pacient nu își dorește ca fațeta sau coroana dentară să aibă o culoare diferită de cea a dinților naturali. După ce și-au dedicat încrederea, banii și timpul, pentru a-și îmbunătății zâmbetul, pacienții merită cele mai bune rezultate posibile. Acesta este unul dintre motivele pentru care devine imperativ să poți selecta nuanțele dentare adecvate pentru pacienți și să comunici eficient aceste informații cu un laborator dentar profesionist. Mai apoi, tehnicianul dentar se va putea ocupa corespunzător de o lucrare dentară calitativă, care să ajute pacientul. Alegerea perfectă a nuanțelor pentru diferitele materiale precum ceramica (porțelan), zirconiu sau emax, este o abilitate pe care orice stomatolog trebuie să o perfecționeze.

Potrivirea exactă a nuanțelor pentru lucrările dentare nu este ușoară deoarece există destul de multe caracteristici și variabile pe care trebuie să le iei în considerare. Astfel, specialiștii Alcadent au pregătit câteva informații utile care te vor ajuta să alegi culoarea potrivită pentru o lucrare dentară. 

Culoarea dinților trebuie să fie personalizată 

Stabilirea culorii perfecte a dinților este un efort extrem de personalizat, dat fiind faptul că nu toți dinții sunt creați la fel. De asemenea, culoarea poate fi diferită și în funcție de diverși factori precum consumul de cafea, tutun sau alte alimente care pot afecta nuanța dinților. Fii atent la diferențele subtile de nuanță între partea superioară și cea inferioară, între canini și incisivi; acest lucru necesită o selecție meticuloasă, astfel încât aceștia să se îmbine armonios! În cele din urmă, alege cu înțelepciune luând în considerare sfaturile tehnicienilor dentari. Cu o selecție atentă realizată cu ajutorul sfaturile profesionale ale specialiștilor, se poate obține un rezultat frumos, perfect pentru fiecare pacient! 

Prima impresie contează

Când selectezi nuanța dintelui, încearcă să nu compari dinții naturali cu lucrarea mai mult de 7 secunde, altfel poate interveni oboseala retiniană, ceea ce va afecta rezultatul obținut. Cel mai bine este să te uiți la un card gri neutru între comparații, astfel încât ochii să se poată reorienta și percepția de profunzime să se reseteze. Roagă pacientul să-și miște capul, astfel încât să poți compara nuanțele sub diferite unghiuri de iluminare. De asemenea, compară nuanța cu buzele pacientului poziționate atât în sus, cât și în jos, pentru a putea vedea nuanța în diferite condiții. O recomandare ar fi că extragerea nuanței să fie realizată de măcar două persoane pentru un grad de acuratețe ridicat. Nuanțele pot fi comparate, mai apoi, pentru a obține un rezultat cât mai bun. Amintește-ți că în alegerea nuanțelor, primele impresii sunt cele mai exacte, iar cu cât gradul de exactitate este mai mare, cu atât tehnicianul dentar va putea lucra mai bine, iar rezultatul final va fi unul excelent. 

Atunci când se alege culoarea potrivită pentru o lucrare dentară, este important să se țină cont de nuanța pielii, de culoarea ochilor și de culoarea părului pacientului. Acest lucru va ajuta la asigurarea faptului că lucrarea dentară se îmbină cât mai mult cu dinții naturali ai pacientului. De asemenea, pot fi sugerate câteva nuanțe diferite, astfel încât să poată fi aleasă cea care se potrivește cel mai bine. Totodată, în momentul în care se înlocuiește un singur dinte, personalizarea coroanei acestuia este extrem de importantă. Se folosesc fotografii extrem de detaliate pentru a asigura o armonie completă între dintele nou creat și dinții adiacenți. Identificarea nuanței potrivite pentru o lucrare dentară unică necesită o atenție mai mare, dar garantează rezultate impecabile de fiecare dată.

Comunicarea cu laboratorul dentar

Comunicarea precisă cu tehnicianul dentar asigură că acesta va putea obține o lucrare dentară de înaltă calitate. Asigură-te că incluzi informațiile producătorului ghidului de nuanțe pe fișa de comandă atunci când îl vei trimite. Și, ori de câte ori este posibil, include fotografii digitale cu cartografiere a umbrelor pentru a însoți comenzile de laborator.

Dinții sunt complecși, mai ales că unii dinți variază în tonalitate și nu se potrivesc adesea identic cu un ghid de nuanță. Procesul de selectare a unei nuanțe nu trebuie însă să fie complicat. Dacă un dentist deține o cameră digitală SLR de calitate și este capabil să comunice cu un laborator dentar profesionist, alegerea corectă a nuanței dintelui poate fi realizată mult mai ușor. Când faci fotografii, asigură-te că umbra și inscripția acesteia sunt complet vizibile și menține tasta de umbră în aceeași poziție cu dinții naturali, făcând ca lumina să reflecte în același mod. Deoarece vei avea mai mult de o filă de nuanță care vă părea potrivită cu culoarea dintelui natural, realizează mai multe fotografii folosind diferitele file de nuanță și trimite-le la laboratorul dentar. Un tehnician dentar cu experiență va putea apoi să le compare cu culoarea dintelui și să facă cea mai bună selecție. 
Dacă întâmpini dificultăți în stabilirea culorii pentru o lucrare dentară, poți apela la ajutorul unui laborator dentar profesionist din București. Alcadent poate asigura stabilirea culorii dinților cu ajutorul Spectroshade, însă poate oferi și consultanță tehnică de specialitate în laborator, dar și în cabinetul tău stomatologic. Pentru mai multe detalii ne poți contacta chiar acum, iar noi vom veni în ajutorul tău.