Stomatologia digitală a prezentat o evoluție semnificativă în ultimele decenii. De la dezvoltarea tomografiei în anii ’60 până la realizarea primei restaurări frezate în anii ’80, laboratoarele dentare digitale au schimbat în totalitate paradigma stomatologiei. Impactul lor este evident în creșterea încrederii pacienților și în consolidarea loialității acestora. În prezent, tehnicienii dentari pot integra fluxuri de lucru digitale în practicile lor prin intermediul diverselor tehnologii precum scanerelor intraorale pentru luarea de amprente digitale sau pentru scopuri de diagnostic. Desigur există și alte tehnologii ce eficientizează procesele și aduc multiple beneficii. În cele ce urmează, specialiștii Alcadent vor evidenția câteva dintre beneficiile pe care laboratoarele dentare digitale le au comparativ cu cele tradiționale.
Iată 3 motive pentru care laboratoarele dentare digitale sunt mai eficiente decat cele tradiționale:
Salvează timp și simplifică procesul
Un prim motiv pentru care laboratoarele de tehnică dentară digitale sunt mai eficiente este viteza. Fie că este vorba de viteza scanerului în sine sau de transmiterea unor informații prin platforme de comunicare, metoda digitală este mai rapidă decât mijloacele tradiționale. Scanarea se poate realiza la viteze diferite, dar, în general, durează aproximativ 12 până la 24 de secunde până la 2 minute per scanare. După procesul de scanare fișierul obținut se deschide în softul pentru design dentar sau trimiterea informațiilor către un centru de frezare este ușoară, fără a fi nevoie să trimiți fizic, prin poștă. Dar pentru a fi și mai eficienți, ideal ar fi ca medicul stomatolog să dețină un scanner intraoral, reducând o etapă de turnare model și scare model, având datele în format digital trecem direct la design. În loc de modelul turnat în gips vom avea modelul printat 3D. Timpul economisit se adună rapid pe parcursul unui an și merită luat în considerare!
În timp ce prețul investiției inițiale te poate face să ai diverse îndoieli, rentabilitatea investiției pe termen lung este factorul mai important de luat în considerare. În plus, nu este necesar să investești foarte mult de la început, ci poți achiziționa materiale de ultima generație pe parcurs, făcând din laboratorul dentar unul din ce în ce mai performant.
O mai bună comunicare cu medicii stomatologi și cu pacienții
Comunicarea este cheia succesului. Aceasta permite laboratorului și clinicilor să fie mai productive și să aibă o colaborare mult mai eficientă. Nu numai că este importantă intercomunicarea între clinici și laboratoare, dar este și esențială în cadrul laboratorului. Unul dintre beneficiile stomatologiei digitale este includerea sistemelor de comunicații integrate. Având un sistem de comunicare integrat, poți profita de multiple beneficii, cum ar fi viteza de încărcare, urmărirea simplă a progresului și consolidarea informațiilor. Comunicarea între laborator și clinică nu a fost niciodată mai ușoară! Ca medic stomatolog cu siguranță îți vei dori să colaborezi cu un laborator dentar profesionist precum Alcadent, alături de care comunicarea este extrem de ușoară și transparentă, pentru a obține rezultatele dorite în timpi optimi.
Tehnologiile digitale măresc acuratețea cazurilor, consistența, viteza și oferă o predictibilitate de neegalat. Chiar și pacienții vor simți că procesul este complet transparent, ceea ce va contribui la construirea încrederii. O experiență stomatologică fără probleme este cu siguranță suficientă pentru a determina pacienții să te recomande și apropiaților.
Tehnologia
Un alt motiv important pentru care orice laborator dentar ar trebui să treacă la platforma digitală este chiar tehnologia în sine. Descoperirile tehnologice continuă să aibă loc an de an. Multe scanere intraorale sau de laborator folosesc sisteme deschise, astfel încât, realizând tranziția la digital vei putea beneficia de noile îmbunătățiri aduse de ingineri și companii dedicate din întreaga lume. Dacă nu te alături revoluției digitale dentare, vei rata cu siguranță inovațiile interesante care apar în domeniu. Unele dintre cele mai populare și utile tehnologii utilizate de tehnicieni dentari cu experiență sunt sistemele CAD/CAM, scannerele de laborator, imprimantele 3D (intraorale) și nu numai.
Sistemele CAD/CAM se referă la proiectarea în CAD – soft care te ajuta la proiectarea virtuală a dinților și CAM – mașinii de frezat tehnologii avansate care îți permit să alegi materiale de ultima generatie sau producția asistată de computer și aduc beneficii precum realizarea tratamentului mult mai rapid și mai ușor, oferind totodată, și o precizie, adaptare perfectă, respectiv estetică mai bună a lucrării dentare. Este posibil să lucrăm în CAD/CAM după ce avem fișiere digitale cu înregistrările arcadelor dentare și a ocluziei. În aceeași manieră, scannerele intraorale vin ca o modalitate de a facilita întreg procesul, aducând beneficii atât pentru medicii stomatologi, cât și pentru pacienți.
Printerele 3D reprezintă un avantaj competitiv, diminuând timpii pentru diverse lucrări protetice, provizorii sau Try-in.
Există cu siguranță destule motive pentru care un laborator de tehnică dentară ar trebuie să facă tranziția către digitalizare, în loc să rămână pe modalitățile tradiționale. Ca medic stomatolog, pentru a eficientiza procesul și a obține cele mai bune lucrări dentare, vei dori să colaborezi cu un laborator dentar digital precum Alcadent. Dacă ești în căutarea unor tehnicieni dentari experiență, ne poți contacta chiar acum.